Uit de Atlas van A.Grolman
De Herenbrug 1906
De Herenbrug 1906


Anthony Grolman ordende zijn verzameling in wandelingen. Deze prentbriefkaart maakt deel uit van de wandeling 'langs de singels'. Uitgaande van de Tolsteegbrug voert hij ons langs de Utrechtse fotogenieke singels, met zijn mooie parken en bruggen.

En brug die aan het begin van de twintigste eeuw veel opzien baarde was de nieuwe Herenbrug uit 1906. Wie vanaf de oostkant van de Herenstraat over de stadsbuitengracht de stad uit wilde, kon sinds 1873 gebruik maken van een smalle houten voetgangersbrug, ook wel knuppelbrug genoemd. Aan het begin van de twintigste eeuw besloot het gemeentebestuur met het oog op het toegenomen verkeer deze brug te vervangen door een bredere vaste brug. Aan ir. A.W.C. Dwars, destijds constructeur van Gemeentewerken Utrecht, werd de opdracht verleend een ontwerp te leveren. Dit resulteerde in 1906 in de bouw van een gewelfbrug van gewapend beton: de Herenbrug, die nog steeds zijn diensten bewijst.

Het gebruik van gewapend beton voor de constructie van een brug was een nieuwe techniek. De landhoofden en de zijkanten van de brug werden bekleed met natuursteen. De breedte van de brug werd twaalf meter, waarbij de trottoirs aan beide zijden zijn inbegrepen. Op de foto komt de royale breedte van de brug goed uit. Voetgangers domineren het beeld. Het hekwerk, dat overigens momenteel in erbarmelijke staat verkeert, is uitgevoerd in Jugendstil, evenals de vier lantaarns die de hoekpunten van de brug markeren en hiermee een wezenlijk onderdeel van het ontwerp vormen.

Links op de foto is het imposante hoekhuis Herenstraat 43 zichtbaar. Het is van oorsprong een zeventiende-eeuws pand, dat rond 1870 voorzien werd van een neoclassicistische witgepleisterde gevel.

De in Japan geboren architect Dwars ontwierp in 1909 - net teruggekeerd uit Chili, waar hij gedurende twee jaar hoogleraar was - ook de kolossale MTS aan de Vondellaan en werd directeur van deze opleiding, de eerste in zijn soort in Nederland. Hij doceerde er het vak 'gewapend beton'.

De Utrechtse kunstenaar Anthony E. Grolman (1843-1926) legde een enorme collectie van prentbriefkaarten, aquarellen, foto's, etsen en litho's aan. Deze geordende verzameling geeft een goed beeld van de stad Utrecht en haar directe omgeving rond 1900. Tekst: Jetty en Paul Krijnen. Reacties: P.Krijnen@casema.nl. Reproductie en restauratie: Foto Verhoeff www.verhoeff.com de pasfoto specialist Bron:Ons Utrecht