Uit de Atlas van A.Grolman
Het bezoek van koningin Wilhelmina aan de zilverfabriek van Begeer in 1911
Het bezoek van koningin Wilhelmina aan de zilverfabriek van Begeer in 1911


Veel Utrechters zijn op 3 augustus 1911 op de been om een glimp op te vangen van een bezoek van Koningin Wilhelmina aan de zilverfabriek van Begeer aan de Oudegracht. De komst van de vorstin, die zojuist per koets gearriveerd is, wordt gade geslagen vanaf diverse standpunten. Op straatniveau, op de ladder naar de werf, in de etalage van de naastgelegen koekbakkerij en op de bovenverdieping van de zilverfabriek: overal staan mensen te kijken. Wilhelmina heeft een enorme hoed met veren op en wordt vergezeld door haar echtgenoot prins Hendrik en een aantal begeleiders te paard. De ingang van Begeer is voor de gelegenheid verfraaid met een bekroonde baldakijn.

De Koningin maakte diezelfde dag ook nog een een rijtoer door de stad en bracht een bezoek aan burgemeester A.F. baron van Lynden op het stadhuis.

Op haar achtste jaar kreeg Wilhelmina al een 81-delig zilveren tafelgarnituur, afkomstig uit de fabriek van Begeer, van haar vader, Koning Willem III, ten geschenke. Ook ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana in 1909 ontving zij diverse geschenken, die in deze fabriek waren gemaakt.

Het pand op de foto, dat ook wel bekend stond als 'Huis ten Putte' aan de Oudegracht 187, werd in 1882 aangekocht door Anthonie Begeer. Hier vestigde hij de 'Utrechtsche Fabriek van Zilverwerken', die vr die tijd te vinden was op het Domplein. Ook werd er een juwelierszaak gehuisvest die tot dan toe aan de Lijnmarkt was gelegen. De fabriek van Begeer heet tegenwoordig, na fusies met diverse andere bedrijven, 'Koninklijke van Kempen en Begeer'.

De Utrechtse kunstenaar Anthony E. Grolman (1843-1926) legde een enorme collectie van prentbriefkaarten, aquarellen, foto's, etsen en litho's aan. Deze geordende verzameling geeft een goed beeld van de stad Utrecht en haar directe omgeving rond 1900. Tekst: Jetty en Paul Krijnen. Reacties: P.Krijnen@casema.nl. Reproductie en restauratie: Foto Verhoeff www.verhoeff.com de pasfoto specialist Bron:Ons Utrecht